Kissan tai koiran silittäminen vähentää stressiä – jo 10 minuuttia riittää

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka lemmikinomistajien elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista, voi eläimestä olla hyötyä omalle terveydelle. Tuore tutkimus on vahvistanut lemmikkien silittämisen vähentävän stressiä.

Washington State Universityn tutkimuksessa 249 opiskelijaa jaettiin neljään ryhmään. Ensimmäinen ryhmä silitteli ja leikki koirien sekä kissojen kanssa, toinen puolestaan katseli toimia sivusta. Kolmannelle esiteltiin kuvia lemmikkieläimistä ja neljännelle ryhmälle kerrottiin, että he pääsisivät näkemään eläimiä 10 minuutin odottelun jälkeen.

Yliopiston mukaan tutkimuksessa kävi ilmi, että eläinten kanssa suoraan tekemisissä olleiden elimistössä oli muita huomattavasti vähemmän kortisolia. Stressihormoniksikin kutsutun kortisolin lliiallinen eritys voi aiheuttaa häiriöitä keskushermostossa.

Kokeen mukaan kissan tai koiran silittely 10 minuutin ajan voi jo vähentää kortisolitasoa merkittävästi. Dosentti Patricia Pendryn mukaan tutkimus osoitti, että eläinten kanssa vuorovaikutuksessa olemisesta voi olla huomattavaa hyötyä esimerkiksi opiskelijoille.