Borrelioosi-punkit ovatkin biologinen ase? Yhdysvaltojen edustajainhuone vaatii selvitystä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltalaisen salaliittoteorian mukaan borrelioosin leviäminen olisi seurausta kokeista, joissa punkeista yritettiin valjastaa biologisia aseita. Nyt maan edustajainhuone vaatii selvitystä siitä voisiko väitteessä olla totuuspohjaa.

Selvitysvaatimuksen taustalla on Guardian-lehden mukaan republikaanipuolueen edustaja Chris Smithin ehdotus. Hän vaati selvittämään, tekikö Pentagon kylmän sodan aikaan kokeita punkeilla ja pääsivätkö borrelioositartunnan saaneet ötökät leviämään luontoon vahingossa tai tarkoituksella.

Smith sai idean ehdotukseen luettuaan Bitten: The Seret History of Lyme Disease and Biological Weapons -kirjan. Siinä takastallaan borrelioosin perehtynyttä tutkija Willy Burgdorferia. Tutkija vihjasi ennen kuolemaansa työskennelleensä punkkeihin ja bioaseisiin liittyvän projektin parissa.

Kirjan taustalla oleva Stanfordin yliopiston tiedetutkija Kris Newby on itsekin sairastanut borrelioosia. Tauti vaikuttaa vuosittain pelkästään Yhdysvalloissa noin 400 000 ihmiseen.