Älypuhelin voi vahingoittua helteellä – näin estät sen

Digi Lifestyle · Tim Isokivi

Heinäkuinen helle on vallannut niin Suomen kuin lukuisat muutkin Euroopan maat, ja viikonloppuna lämpötila voi nousta yli 30 asteeseen. Ihmisten lisäksi helle voi vaikuttaa myös älylaitteiden toimintakykyyn.

Älypuhelimet saattavat toimia kuumilla ilmoilla hitaasti ja niiden akku voi kulua tavanomaista nopeammin. Mitä enemmän puhelinta käyttää, sitä enemmän sen prosessori rasittuu. Tämä puolestaan voi johtaa laitteen ylikuumenemiseen.

Liika kuumuudelle altistuminen voi jopa vahingoittaa pysyvästi laitteen akkua. Älypuhelimia suositellaan säilytettävän helteellä varjossa poissa suorasta auringonvalosta ja kaukana lämpöä tuottavista asioista, kuten muista sähkölaitteista. Taskussakaan puhelinta ei kannata pitää, sillä oma ruumiinlämpö kuumentaa laitetta lisää.

Laitteen liikaa rasitusta voi ehkäistä esimerkiksi vähentämällä näytön kirkkautta, käyttämällä wifiä mobiilidatan sijaan ja laittamalla puhelimen lentokonetilaan. Pitkien videoiden kuvaamista, pelaamista ja isojen tiedostojen lataamista kannattaa suorassa auringonpaisteessa välttää.