Tutkimus: A-vitamiini vähentää ihosyövän riskiä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Monista kasvikunnan tuotteista löytyvästä A-vitamiinista voi olla merkittäviä terveyshyötyjä. Tuoreen tutkimuksen mukaan se voi vähentää ihosyövän riskiä.

125 000 Yhdysvaltalaiselle tehdyssä Brownin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että runsaasti A-vitamiinia saavilla on pienempi riski sairastua spinalioomaan. Yleisimpiin ihosyöpiin lukeutuvaa spinalioomaa esiintyy erityisesti ikääntyvissä henkilöissä.

A-vitamiinia esiintyy runsaasti esimerkiksi bataatissa, porkkanoissa, cantaloupemelonissa, paprikassa, parsakaalissa, lehtikaalissa ja pinaatissa. Sitä saadaan myös maksasta, kananmunista ja juustosta.

Liiallistakin A-vitamiinin saantia kannattaa tosin välttää. Vitamiinin liiallinen käyttö saattaa pahimmillaan aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen, joka ilmenee esimerkiksi päänsärkynä, ruoansulatusongelmina ja väsymyksenä.