Suomalaisten peliongelmia halutaan vähentää – kansalaisaloitteella kova nousu

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisten peliongelmista peräti 78 prosenttia johtuu raha-automaateista, joita Veikkaus on sijoitellut kauppoihin, kioskeille ja huoltoasemille. Automaatteja on sijoitettu erityisen paljon alueille, joissa on korkea työttömyys sekä alhainen koulutus- ja tulotaso. Suomessa peliautomaatteja pelaavat eniten vähävaraiset, eläkeläiset, työttömät ja terveysongelmista kärsivät ihmiset.

Nyt kansalaisaloite vaatii peliongelmien ehkäisyä poistamalla peliautomaatit paikoista, joissa asioimista ihmiset eivät voi välttää. Maaliskuussa käynnistetty kansalaisaloite on saanut aivan viime päivinä suuren suosion, sillä se on kerännyt muutamassa päivässä yli kuusituhatta uutta allekirjoitusta. Tällä hetkellä kansalaisaloite on ylittämässä 24.000 allekirjoittaneen rajan.

Aloitteen peliongelmien vähentämiseksi voi allekirjoittaa tästä.

– Väkilukuun suhteutettuna Suomi on rahapeliautomaattien sijoittelutiheydessä aivan kärkipäässä. Enemmistössä maailman valtioista rahapelikoneet on sijoitettu erityistiloihin kuten kasinoille. Rahapeliautomaatit eivät kuulu ihmisten arkiympäristöön, kansalaisaloitteessa todetaan.

Rahapeliriippuvuudella on yhtäläisyyksiä esimerkiksi alkoholi- ja huumeriippuvuuden kanssa. Väestötutkimusten mukaan Suomessa on 124.000 rahapeliongelmaista, ja ongelmista kärsivät heidän lisäkseen myös läheiset. Viisi prosenttia pelaajista tuottaa puolet Veikkauksen rahapelien tuotosta. Yhteensä Suomessa hävitään Veikkauksen peleihin 1,76 miljardia euroa vuodessa.