Elintarvikeväärennökset lisääntyvät – suomalainen lähiruoka turvallisin vaihtoehto

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruokaväärennösten määrät ovat lisääntyneet. Kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta, jossa pyritään hakemaan mahdollisimman paljon taloudellista etua. Euroopassa väärennetään esimerkiksi oliiviöljyjä, juustoja, viinejä ja hunajaa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että Tulli ja Ruokavirasto valvovat Suomeen tulevia ruokaväärennöksiä. Elintarvikeväärennökset ovat usein peräisin Etelä-Euroopasta. Väärennetyn ruoka-aineen havaitseminen voi olla todella haastavaa pelkästään silmämääräisesti arvioituna. Ruokien ja juomien väärentäminen on kuitenkin yleistymässä, eikä tuotteissa ole noudatettu riittävää valvontaa esimerkiksi laadun tai terveellisyyden suhteen.

Elintarvikeväärennökset ovat harvinaisempia suomalaisissa tuotteissa. Joskus ulkomaalaisten tuotteiden alkuperää on väitetty virheellisesti kotimaiseksi, valehdeltu olevan luomua tai njiiden päivämääriä on muuteltu. Viranomaiset ovat tiivistäneet yhteistyötä paljastaakseen Suomessa myytävänä olevat tai maahamma tulevat ruokaväärennökset yhä paremmin.