Tutkimus: Näin paljon suomalaiset joustavat seksielämässään – kommunikointi on paremman erotiikan avain

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaikki pariskunnat eivät pääse yksimielisyyteen seksielämänsä suhteen. Osa joutuu joustamaan omista haluista ja toiveistaan pitääkseen kumppaninsa tyytyväisenä. Onneksi vain kolme prosenttia suomalaisista harrastaa seksiä pelkästään velvollisuudentunnosta.

Kaalimato.comin tekemän tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista ryhtyy seksiin pääosin omasta tahdostaan. Kaksi kolmesta suomalaisesta puolestaan joustaa kumppaninsa vuoksi omista seksuaalisista mieltymyksistään vähintään silloin tällöin. Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen muistuttaa, että omasta nautinnosta kiinni pitäminen ei ole itsekästä, kunhan kumppanien välillä vallitsee arvostus ja vastavuoroisuus.

Seksuaalisilla mieltymyksillä tarkoitetaan kaikkia niitä asioita, jotka tuottavat ihmisille seksuaalista nautintoa, kuten vaikkapa niin sanottuun ”vaniljaseksiin” liittyvät asiat, BDSM tai suuseksi. Kyselyn mukaan 64 prosenttia suomalaisesta kokee joutuvansa joustamaan omista seksuaalisista mieltymyksistään kumppaninsa mieltymysten vuoksi vähintään silloin tällöin. Pääsääntöisesti miehet joutuvat joustamaan enemmän. Toisen kunnioitus lisää motivaatiota tuottaa kumppanilleen nautinnon kokemuksia, vaikka ei aina itse olisikaan halukas.

– Toimivalla ja miellyttävällä seksillä on suuri vaikutus siihen, kuinka onnelliseksi parisuhde koetaan. On olemassa tutkittua tietoa myös siitä, että onnellisissa parisuhteissa ryhdytään ajoittain rakasteluun, vaikka ei tekisikään aluksi mieli. Omista mieltymyksistä taipuminen ja seksiin ryhtyminen toisen nautinnon vuoksi silloin tällöin on siis suositeltavaa, joskaan ei ehdotonta. Ensin on kuitenkin huolehdittava, että seksi on kaikille osapuolille yhtä nautinnollista. Kun tämän nautinnollisuuden pitää mielessään, pääsee sopivaan tunnelmaan usein kuin itsestään hetken tuoksinassa, Lavikainen kertoo.

Lavikainen muistuttaa, että seksiin ei tulisi kuitenkaan ryhtyä, mikäli ajatus siitä tuntuu vastenmieliseltä. Etenkään toisen osapuolen painostuksesta ei tule tehdä mitään, mikä ei itsestä tunnu mielekkäältä. Hellyyttä sen sijaan pitäisi olla muutenkin kuin seksin yhteydessä.

– Kumppania voi ja kannattaakin huomioida myös toisenlaisilla fyysisillä hellyyden osoituksilla, kuten läheisyydellä, kosketuksilla ja suudelmilla, Lavikainen korostaa.