Poliisi muistuttaa: Lentokentällä järjestettävästä mielenosoituksesta tulee ilmoittaa ennakkoon

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on syksyn aikana ollut kaksi mielenosoitusta liittyen Turkin ja Syyrian väliseen konfliktiin. Mielenosoitukset ovat tulleet yllättäen, eikä niistä ole tullut poliisille ilmoitusta ennakkoon.

Mielenosoituksen järjestämiseen ei tarvita lupaa, mutta ilmoitus mielenosoituksesta tulee tehdä poliisille pääsääntöisesti vähintään kuutta tuntia aiemmin. Poliisi pyrkii neuvottelemaan ilmoittajan tai järjestäjän kanssa mielenosoituksen järjestelyistä.

Poliisi varaa riittävät ja tarvittavat resurssit turvaamaan mielenosoituspaikkaa, mielenosoitusta ja myös mahdollista vastamielenosoitusta. Mielenosoituksen paikkavalinnassa otetaan huomioon kokoontumislain 10§ mukaan muun muassa ihmisten turvallisuus, ympäristö, vaikutus liikenteeseen, sivullisiin ja muut mahdolliset häiriö- tai vahinkotekijät.

Osa lentoasemasta on julkista aluetta, jossa saa osoittaa mieltään, osa rajattua, jossa ei saa. Poliisi ei salli mielenosoituksia lentoaseman sisätiloissa ja sisääntuloväylien tuntumassa, koska ne aiheuttavat häiriötä lentokentän toiminnalle ja sen turvallisuudelle. Mikäli Helsinki-Vantaalla halutaan osoittaa mieltä, poliisi osoittaa mielenosoitukselle paikan ottaen huomioon lentoaseman sen hetkisen toiminnan.