Nerokas keksintö vessanpönttöön – ei enää ruskeita raitoja

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Penn Staten yliopiston tutkijat ovat kehittäneet vessanpönttöön suihkutettavan pinnoiteaineen, jonka ansiosta voitaisiin käyttää vähemmän huuhteluvettä vessanpönttöjen vetämisessä. Pinnoite estää myös likaa tarttumasta posliiniin.

Tutkijoiden mukaan vessanpöntön vedenkulutusta voidaan laskea jopa 90 prosenttia uudenlaisen pinnoitteen ansiosta. Lisäksi sen bakteereita hylkivä pinta ehkäisee ikävien hajujen muodostumista. Spray-pullosta suihkutettava aine on monta kertaa teflonia liukkaampaa.

Maailman vessanpönttöjä vedetään vesimääräältään päivittäin kuusinkertainen määrä verrattuna koko Afrikan vedenkulutukseen. Uusi itsestäänpuhdistuva vessanpöntön päällystysaine estää ulosteen tarttumisen pintaan. Sitä tulee lisätä pöntön pinnalle jokaisen 50. huuhtelukerran jälkeen, Nature Sustainbility -sivusto uutisoi.