Kiinassa jyllää tuntematon virus – pelätään leviävän kuin SARS

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kiinan Wuhanin kaupungissa on todettu toistaiseksi tuntematon virustartunta, johon sairastunut noin 60 ihmistä. Virus aiheuttaa kuumetta ja hengitysvaikeuksia äkillisen vakavan keuhkotieoireyhtymän, eli SARSin tavoin. Kyseessä ei kuitenkaan ole sama koronavirus kuin vuonna 2002-2003 jyllänneessä epidemiassa.

CNN uutisoi, että virus on tarttunut ihmisiin todennäköisesti paikallisessa ostoskeskuksessa myynnissä olleista eläimistä. Ensimmäisenä sairastuivat ostoskeskuksen työntekijät. Paikka on nyt suljettu laajamittaisen puhdistus- ja desinfiointitoimenpiteiden vuoksi.

Tiedossa ei ole, leviääkö virus ainoastaan eläimistä ihmisiin vai myös ihmisestä toiseen. Kukaan ei ole vielä kuollut virukseen, mutta osa sairastuneista on kriittisessä tilassa. Potilaita pidetään eristettyinä. SARS levisi taannoin 37 maahan ja siihen kuoli 774 ihmistä. Tavallinen kausi-influenssa liittyy Suomessa vuosittain arviolta 500 kuolemaan, joista suurin osa on iäkkäitä ja monisairaita ihmisiä.