Suomalaistutkijat löysivät uusia pistiäislajeja – hyönteiset voivat hallita uhrien aivoja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Loispistiäiset osoittavat luonnosta löytyvien eliölajien voivan lyödä vertoja kauhuelokuvien hirviöille. Pistiäiset voivat paitsi laskea munansa muiden lajien sisään, myös joissain tapauksissa hallita isäntäeliöiden käyttäytymistä.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkimusryhmä on kuvannut 15 tieteelle uutta loispistiäislajia Amazonin sademetsistä ja Andien metsistä. Acrotaphus-loispistiäiset laskevat lamauttamansa hämähäkin munan. Kuoriuduttuaan pistiäisen toukka syö isäntähämähäkin ja lopulta kotiloituu.

Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksäjärven mukaan tutkinut loispistiäiset kykenevät myös hallitsemaan hämähäkkien käytöstä. Hämähäkki kutoo ennen kuolemaansa lajille epätyypillisen verkon. Sen sisällä kotiloituva loispistiäisen toukka pysyy suojassa saalistajilta.

– Isännän manipulointi on luonnossa harvinainen ilmiö, joten nämä loispistiäiset ovat evoluution kannalta hyvin jännittäviä, Sääksjärvi toteaa yliopiston tiedotteessa.

 

Kari Kaunisto / Turun yliopisto