Nuorisotilat jakavat koulujen ylijäämäruokaa Rovaniemellä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomi on etuoikeutetussa asemassa, sillä maassamme on ilmainen ja laadukas kouluruokailu. Tämä on kuin lottovoitto pienituloiselle perheelle. Kouluruokailu turvaa, että lapsi saa varmasti ainakin yhden ravitsevan aterian päivässä, vaikka kodin jääkaapin sisältö jäisi laihaksi.

Kouluruokaa saattaa jäädä joskus yli, ja sitä on jaettu erilaisilla tempauksilla ympäri Suomea. Rovaniemen kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut ovat sopineet nuorisopalvelujen kanssa koulujen ylijäämäruoan jakamisesta alueellisilla nuorisotiloilla.

Idea järjestelyyn nousi nettikeskusteluista, joissa on puhuttanut kouluruokailuissa käyttämättä jäänyt ja jätteeksi päätyvä ruoka. Aihe on ollut myös paikallispoliitikkojen keskusteluissa. Koulujen keittiöt haluavat nyt tarjota ylijäämäruoan käyttöön läheisille nuorisotiloille. Ruokajakelu voi helpottaa kuljetusoppilaiden jäämistä harrastuksiin suoraan koulun jälkeen.

Ylijäämäruoan jakelu aloitetaan viikolla 7 Napapiirin, Ylikylän, Ounasrinteen, Muurolan, Sinetän ja Vanttauskosken nuorisotiloilla. Nuoret saavat käydä nauttimassa ruokaa tilojen aukioloaikoina ja sitä on tarjolla niinä päivinä, kun koululounaalta jää ylimääräistä.

Ruokahävikin pienentämisen lisäksi ruokapalvelut toivovat saavansa nuorilta ja nuorisopalveluilta palautetta ruoasta kehittääkseen kouluruokaa ja -ruokailua. Suomen eri kaupungeissa on ymmärretty panostaa entistä enemmän nuorten hyvinvointiin ja esimerkiksi harrastusmahdollisuuksiin. Nuoren saama tuki esimerkiksi ilmaisilla liikuntaharrastuksilla ja kannustus aktiiviseen elämään luo yhteiskuntakelpoisia ja terveempiä veronmaksajia tulevaisuuteen.