Tukes varoittaa: Lutikka leviää matkatavaroissa ja käytetyissä huonekaluissa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Lutikoiden määrä on viime aikoina lisääntynyt myös Suomessa. Vaatteet ja matkalaukut kannattaa tarkastaa huolellisesti lomalta kotiin saapumisen jälkeen. Lutikoita voi hävittää tehokkaasti lämpötorjunnan avulla, sillä ne kuolevat pakkasessa tai yli 60 asteen lämpötilassa.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan seinälude eli lutikka on yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä. Lutikat eivät leviä itsestään, vaan tulevat asuntoon yleensä ihmisen mukana. Tyypillisesti lutikka kulkeutuu kotiin lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä.

Lutikat käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Tavallisimmin lutikat viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Lutikan voi havaita sen ulostejäljistä eli pienistä mustista pisteistä patjassa tai sängyssä, tai pienistä veritahroista vuodevaatteissa.

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa.