Facebook päätti: Yleisradion uutiset ovat roskapostia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suurin sosiaalinen media Facebook on usein ollut kritiikin kohteena varsinkin siksi, että sitä on käytetty alustana poliittiseen vaikuttamiseen kyseenalaisin keinoin. Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen paljastui miten palvelua oli käytetty luvattomin keinoin ihmisten mielipiteiden muokkaamiseen.

Koronaviruksen aikakaudella Facebook on uusien haasteiden edessä, kun se yrittää parhaillaan karsia palvelusta esimerkiksi valeuutisia. Koronaan liittyen verkossa liikkuu toinen toistaan hurjempia perättömiä väitteitä. Koronavirukseen liittyen Facebook on ymmärrettävästi tiukentanut algoritminsa toimintaa, mutta nyt se on tehnyt kuitenkin erikoisen virheen. Facebook nimittäin päätti eilen illalla, että Yleisradion uutiset ovat roskapostia ja huijausta.

Lukemattomat suomalaiset huomasivat myöhään eilen kuinka Facebookilta tuli heille ilmoitus Yleisradion uutisten jakojen poistamisesta. Syyksi palvelu kertoi, että kyseessä olivat roskapostia koskevien yhteisönormien vastaiset päivitykset. Osassa tapauksia tällainen tuomio tuli myös ilman, että käyttäjä oli itse kommentoinut lainkaan jakoaan. Kaikki poistetut artikkelit eivät liittyneet koronaan, joten se ei ole roskapostipäätösten yhdistävä tekijä.

PÄIVITYS KELLO 10.10: Nyt The Verge uutisoi, että Facebook on ilmoittanut päivitysten poistamisen syyksi ohjelmistovirheen. Yhtiön mukaan roskapostia poistamaan luotu ohjelmisto oli yllättäen poistanut paljon muutakin. Facebook ilmoitti palauttavansa poistetut päivitykset.