Covidiootit levittävät virusta ja elävät kuten ennenkin – pitkittää poikkeustilannetta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Covidiootti tarkoittaa ihmistä, joka levittää tahallaan tai tahattomasti COVID-19 -virusta. Hän ei välitä ohjeistuksista taudin hillintään liittyen. Covidiootit pitkittävät maamme poikkeusoloja ja heitä voi kutsua myös vapaamatkustajiksi.

Osa ihmisistä elää ja toimii kuten ennenkin. He eivät välitä rajoituksista, vaan käyvät kaupoissa, ystävillä ja kulkevat yleisillä paikoilla. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori Leena Paakkari ja Orkan Okan kirjoittavat arvostetussa The Lancet Public Health -lehdessä niin kutsutuista ”friiraidereista” eli vapaamatkustajista, jotka eivät juuri välitä annetuista ohjeistuksista koronavirusepidemian ehkäisemiseksi.

Vapaamatkustajat jättävät tietoisesti huomioimatta kansalliset suositukset pandemian leviämisen estämiseksi, koska he arvioivat henkilökohtaisen riskin pieneksi tai arvostavat jotain muuta asiaa enemmän. He esimerkiksi kokoontuvat isoissa ryhmissä välittämättä kehotteista rajoittaa fyysisiä kontakteja, koska ’jos he saavat tartunnan, he saavat tartunnan’. Kyse on tahtotilasta, mutta myös muun muassa osaamisen riittävyydestä reagoida annettuihin velvoitteisiin.

Sen lisäksi, että pitää tietää, miten kädet pestään oikein tai mistä löytyy luotettavaa koronavirukseen liittyvää informaatiota, niin pitää pystyä arvioimaan oman toiminnan vaikutuksia muihin ihmisiin ja osallistumaan yhteisen hyvän rakentamiseen. Vaaditaan riittävää ja monipuolista terveyden lukutaitoa. Nopeasti levinnyt koronaviruspandemia osoitti, että ihmisten terveyden lukutaidon taso on aliarvioitu ongelma, kun odotetaan nopeita muutoksia arjen toimintatapoihin, Paakkari sanoo.