Älypiilolinssistä apua diabeetikoille – tarkkailee verensokeria

Digi Terveys · Tim Isokivi

Diabeetikoilla saattaa olla tulevaisuudessa uusi keino tarkkailla omaa verensokeria. Tutkijat ovat kehitelleet älypiilolinssiä, joka kykenisi mittaamaan helposti kantajan glukoositason.

Etelä-Korean Pohangin yliopistossa kehitelty piilolinssi tarkkailee sokeritasoa silmäluomien takana olevista verisuonista. Mikäli verensokeritaso olisi hälyttävä, varoittaisi se kantajaansa asiasta. Keksintö saattaisi tarjota vaihtoehdon perinteisille verensokerimittareille.

Tutkijat ovat kokeilleen diabeetikoille suunnattuja älypiilolinssejä jäniksillä lupaavin, Science Advances -tiedejulkaisussa esitellyin tuloksin. Seuraavaksi tutkijoiden tarkoituksena on kokeilla laitetta ihmisillä. Tavoitteena on, että hyväksytty ja nykyistä koeversiota ohuempi tuote olisi kuluttajien saatavilla vuoteen 2023 mennessä.