Liikkuminen edelleen sallittua – korona-aika mahdollistaa tehokkaan kuntokuurin

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä jumahtaa lamaantuneena kotiinsa jouduttuaan lomautetuksi tai karanteeniin. Asia kannattaa kääntää eduksi, sillä harvalla on aikaa tai jaksamista kuntoilla riittävästi hektisen arjen keskellä. Liikkuminen kannattaa aina.

Ulkona liikkuminen on edelleen sallittua, vaikka kuntoilukeskukset ovat kiinni. Mahdollisuuksia on rajattomasti, mutta tärkeintä on löytää itselleen mieluisin. Mene retkeilemään, melomaan, pyöräilemään, etsimään geokätköjä, heittelemään frisbeegolfia, hölkkäämään, kiipeämään rappusia, kävelemään tai potkulautailemaan.

– Liikkuminen on ihmisille luontaista ja vähentää riskiä moniin sairauksiin. Lisäksi liikunta on unen ja terveellisen ravinnon ohella keskeinen tekijä palautumisen ja levon kannalta. Kevät on mainio aika lähteä luontoon liikkumaan, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

– Raikas ulkoilma ja luonnonläheisyys lisäävät tutkitusti henkistä hyvinvointia ja antavat energiaa. Ulkona liikkuessa kokonaiskuormittavuus on usein vaihtelevampaa ja voi luonnossa treenatessa olla jopa suurempaa. Esimerkiksi metsäpoluilla kävellessä alaraajat ja keskivartalon lihakset kuormittuvat monipuolisesti ja koordinaatio sekä motoriikka saavat harjoitusta.

– Kiireiselle ihmiselle hyvä vaihtoehto on kävely- tai juoksulenkki aamulla ennen töiden aloittamista. Myös pyöräily on mukava ja kohtuullisen nopea tapa liikkua. Jos perheessä on pieniä lapsia, ulkoliikuntaan voi lähteä lapsen ehdoilla. Lapsen leikkeihin kannattaa myös osallistua ja hyödyntää palloja ja muita leikkivälineitä liikkumiseen. Jos aikuinen touhuaa samalla intensiteetillä kuin lapsi, voi liikkuminen olla hyvinkin intensiivistä treeniä, Halonen huomauttaa.