Miksi tilaisit krääsää Kiinasta? Panosta laatuun ja tuoteturvallisuuteen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalainen Kaupan liitto pitää aasialaisten verkkokauppojen kilpailuetua epäreiluna. Euroopan unionin ulkopuoliset verkkokaupat eivät myöskään noudata tuoteturvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä.

EU:n ulkopuoliset verkkokaupat saavat suomalaisiin kauppoihin nähden epäreilua kilpailuetua alhaisempien postikulujen, löyhemmän verotus- ja tullauskohtelun sekä puuttuvan kuluttajansuojan ja tuottajavastuun osalta. Lisäksi ne ovat vapaamatkustajia tuoteturvallisuutta koskevassa lainsäädännössä.

– Tällä hetkellä erityisesti kiinalaisista verkkokaupoista myydään suomalaisille kuluttajille yleisesti tuotteita, jotka eivät täytä EU:n vaatimuksia tuoteturvallisuudesta, kertoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto.

Kuluttajaturvallisuuslaki edellyttää, että kulutustavarasta ei saa aiheutua vaaraa terveydelle tai omaisuudelle. Lähes kolme viidestä suomalaiskuluttajasta tekee ostopäätöksen ennen kaikkea hinnan perusteella. Kannattaa laskea, haluaako käyttää rahansa kertakäyttöiseen krääsään, ostaa halpaa useammin vain panostaa laadukkaaseen tavaraan ja ostaa tuotteita harvemmin esimerkiksi suomalaista työtä tukien. Paikalliseen panostaminen kannattaa aina.

– Jos halpaa kiinalaistavaraa Eurooppaan suoltavat markkina-alustat, kuten Wish, AliExpress tai Amazon, olisivat vastuussa välittämistään tuotteista ja niiden pitäisi noudattaa EU:n turvallisuus- ja laatustandardeja kuten muidenkin toimijoiden, kustannusero muun muassa suomalaiskauppoihin olisi pienempi, Kaupan liitosta jatketaan.