Lasten hätä näkyy SOS-Lapsikylän chatissa – apua haettiin 400 kertaa viikossa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

SOS-Lapsikylän Apuu-chat avautui vappuaattona kaikille apua tarvitseville 7–12-vuotiaille lapsille. Lapset ovat hakeneet apua chatin kautta jo 400 kertaa ensimmäisen viikon aikana. Apuu-chat on tarkoitettu lapsille tilanteeseen, jossa lapsi kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsee apua.

Chatissa ovat vastaamassa SOS-Lapsikylän lastensuojelun ammattilaiset, jotka ohjaavat lapset tarpeen mukaan oman kotikuntansa palveluiden piiriin. Kodeissa ei ole välttämättä turvallista poikkeusoloissa. Monissa perheissä on alkoholiongelmaa ja kotihälytysten määrä on lisääntynyt poliisien mukaan.

– Lapset eivät nyt kohtaa arjessaan opettajia, lastentarhanopettajia, nuoriso-ohjaajia tai valmentajia, joille kertoa huolistaan. Heillä ei ole välttämättä ketään, joka näkisi pahan olon, hädän tai mustelmat, SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen kertoo.

Lapset ovat löytäneet Apuu-chattiin sosiaalisessa mediassa seuraamiensa idolien ohjaamina. Suurimmat huolenaiheet lapsilla ovat liittyneet kaverisuhteisiin, pelkoihin ja huoleen vanhemmista. Moni on myös kaivannut juttuseuraa. Apuu-chat on avoinna joka päivä kello 9-22.