Tutkijat uskovat avaruudessa olevan elämää: ”Galaksissamme jopa 36 muuta sivilisaatiota”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi ihmiskuntaa eniten askarruttavista kysymyksistä on se, löytyykö maailmankaikkeudesta lisäksemme muuta älyllistä elämää. Tuoreen tutkimuksen perusteella pelkästään omassa galaksissamme saattaa olla kymmeniä pitkälle kehittyneitä vieraita sivilisaatioita.

Tutkijoiden tuoreen laskelman perusteella Linnunradan satojen miljardien tähtien joukossa saattaa elää vähintään 36 aktiivista ja viestintäkykyistä älyllistä sivilisaatiota. The Astrophysical Journal -tiedejulkaisussa julkaistu arvio perustuu Nottinghamin yliopiston uuteen laskutoimitukseen. Siinä älyllisen elämän oletetaan voivan kehittyä muilla planeetoilla samaan tapaan kuin Maapallolla.

– Galaksissamme pitäisi olla ainakin muutaman tusinan verran aktiivisia sivilisaatioita, mikäli oletamme älyllisen elämän kehittymisen kestävän muillakin planeetoilla viisi miljardia vuotta. Ideana on tutkia evoluutiota kosmisessa mittakaavassa, tutkimusta johtanut Christopher Conselice kuvailee lehdistötiedotteessa.

Maan ulkopuolisen älyn löytäminen voi kuitenkin ainakin toistaiseksi olla haastavaa. Kosmiset mittakaavat ovat valtavia, ja vieraan elämän löytyminen tai sen kanssa viestittäminen voi olla miltei mahdotonta nykyisellä teknologialla. Keskiverron etäisyyden vieraiden sivilisaatioiden välillä arvioidaan olevan noin 17 000 valovuotta.

Aikaisemmat arviot maan ulkopuolisen elämään määrästä ovat perustuneet 1960-luvulla luotuun niin kutsuttuun Draken kaavaan. Arviot ovat heitelleet nollasta aina miljardeihin maan ulkopuolisiin sivilisaatioihin.