Yhdysvallat hamstrasi koronalääkevarastot itselleen – muille maille ei riitä lääkettä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Gilead Sciences -yhtiön kehittämä remdesiviiri on yksi harvoista lääkkeistä, jonka on todettu tehoavan koronaviruksen aiheuttamaan covid-19 -tautiin. Nyt Yhdysvallat on haalinut usean kuukauden varastot lääkettä itselleen, jättäen muut valtiot nuolemaan näppejään.

Yhdysvallat on ostanut yli 500 000 annosta remdesiviiriä. Se kattaa kaiken Gileadin redesiviiri-tuotannon heinäkuun ajalta ja noin 90 prosenttia elo- ja syyskuun tuotannosta. Lääkettä ei tule kauppojen myötä riittämään muille maille ainakaan kolmeen kuukauteen, uutisoi The Guardian.

Yhden potilaan remdesiviirihoitoon tarvitaan noin kuusi annosta. Gilead on hinnoitellut kyseisen määrän Yhdysvalloissa ja muissa varkkaammissa valtioissa hieman yli 2 000 euroon. Lääke kehiteltiin alun perin ebolaa varten, mutta kyseiseen virukseen siitä ei kuitenkaan ollut juurikaan apua.

Remdesiviirin on todettu auttavan osassa tapauksia, joissa potilailla on covid-19 -taudin vakava muoto. Toinen taudin hoidossa lupaavia tuloksia antanut lääke on steroideihin lukeutuva deksametasoni. Sitä Yhdysvallat ei kuitenkaan ole hamstrannut sillä kyseessä on 60 vuotta vanha, edullinen ja helposti saatavilla oleva lääke.