Marjakausi on käynnistynyt – terveellisempiä herkkuja saa hakea

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Metsässä samoilemisen on osoitettu tieteellisesti lisäävän ihmisen onnellisuutta ja vähentävän stressitasoja sekä ahdistusta. Kun luonnossa liikkumiseen yhdistää marjojen keräämisen, saa upeaa ravintoa niin keholle, mielelle kuin sielulle.

– Runsaan marjansyönnin on osoitettu madaltavan metabolisen oireyhtymän riskiä ja auttavan verensokerin säätelyssä sekä parantavan kognitiivista toimintakykyä. Marjojen syönti myös vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta, ja sitä kautta edistää aivojen terveyttä ja ehkäisee esimerkiksi muistisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia. Lisäksi marjat, etenkin mustikka ja mustaherukka, vähentävät silmien väsymistä näyttöpäätetyössä, listaa ravitsemusterapeutti Päivi Lassila Terveystalosta.

Vitamiinipommeja voi kerätä lähimetsästä tai puutarhoilta. Suositusten mukaan pari desilitraa marjoja päivässä antaa jo aimo annoksen hyvinvointia kehoon. Marjoja voi myös pakastaa.

– Marjat ovat hyvin ravintotiheitä: niissä on paljon ravintoaineita suhteessa energiamäärään. Niistä saadaan monipuolinen kattaus vitamiineja, hyviä rasvoja, kuitua ja etenkin polyfenoleita ja antioksidantteja, joita niissä on enemmän kuin esimerkiksi hedelmissä.