Nyt säilötään mansikkaa pakastamalla: Viipaloi ja sokeroi mahdollisimman tuoreena

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomessa on menossa parhaillaan mansikan pääsatokausi. Jotta herkusta saa nauttia pitkin vuotta, tulee marjoja säilöä ja pakastaa talven varalle. Marjat voi käydä keräämässä suoraan tiloilta.

Mansikat kannattaa kerätä jo valmiiksi ilman kantaa, jotta säästyy työläältä käsittelyvaiheelta kotona. Marjat ovat herkkiä käsittelylle, joten kuljetus on oltava lyhyt ja viileä. Parhaimmillaan marja on tuoreena nautittuna.

Pakastettavat marjat voi viipaloida rasioihin, jolloin ne vie vähemmän tilaa pakastimesta. Pieni sokerointi auttaa säilyttämään marjassa olevia vitamiineja. Mansikan voi myös soseuttaa pakastimeen ja panna esimerkiksi rasian sijaan pakastepussiin.

– Viime päivien runsaat sateet ovat tuoneet kaivattua kosteutta pelloille ja viilentyneet säät ovat tehneet mansikan laadulle hyvää. Kesäkuun helteet ovat saaneet aikaan kuitenkin sen, että todennäköisesti tämän kesän mansikkasesongista tulee lyhyt ja nopeatempoinen. Mansikoiden pakastus ja säilöntä kannattaa ajoittaa lähiviikkoihin, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry tiedottaa.