Stonehengen arvoitukset ratkeavat – tutkijat selvittivät kivien alkuperän

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Englannin Wiltshiressä sijaitseva Stonehengen kivirakennelma on kutkuttanut ihmisten milikuvitusta tuhansien vuosien ajan. Nyt tutkijat uskovat ratkaisseensa esihistoriallisen rakennelman mysteereitä.

Stonehengen kivien alkuperä onnistuttiin ratkaisemaan Science Advances -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa. Rakennelman seitsemän metriä korkeat ja noin 20 tonnia painavat serseenikivet ovat peräisin noin 25 kilometrin päästä, nykyisen Marlboroughin läheisyydestä. Pienemmät arkoosihiekkakivet tuotiin alueelle puolestaan Walesin Preseli Hillsistä.

– On ollut jännittävää käyttää 2000-luvun tiedettä neoliittisen menneisyyden ymmärtämiseen ja vastata kysymykseen, josta arkeologit ovat kiistelleet vuosisatojen ajan, Brightonin yliopiston tutkija David Nash kuvailee English Heritage -sivuston mukaan.

Alkuperä selvisi vertailemalla Stonehengen kivistä skannattuja näytteitä eri puolilta Iso-Britanniaa peräisin oleviin kivenlohkareisiin. Kivenjärkäleet toimitettiin niiden nykyiselle paikalle käsivoimin ja yksinkertaisia apuvälineitä käyttäen. Rakentajat liikuttelivat kiviä niiden alapuolelle sijoitettujen halkojen avulla, kunnes he saavuttivat määränpäänsä.