Kalifornialaisella miehellä todettiin rutto – lääkärit huolestuivat tapauksesta

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Rutto yhdistetään tyypillisesti keskiaikaan, jolloin sen aiheuttama musta surma tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä Euroopassa ja Lähi-idässä. Pääasiassa jyrsijöiden ja niiden loisten levittämää ruttoa kuitenkin todetaan toisinaan edelleen ihmisissä, kuten nyt Yhdysvaltojen Kaliforniassa.

Rutto todettiin South Lake Tahoessa asuvalla henkilöllä. Terveysviranomaisten mukaan hän sai taudin todennäköisesti tultuaan tartunnan saaneen kirpun puremaksi ulkoiluttaessaan koiraansa. Henkilöä hoidetaan parhaillaan lääkärien toimesta hänen kotonaan, uutisoi CNN.

Kyseessä kerrotaan olevan ensimmäinen Kalifornian ruttotapaus viiteen vuoteen. Tuolloin tauti tarttui kahteen ihmiseen tartunnan saaneiden jyrsijöiden tai niiden kirppujen kautta. Antibioottien avulla tyypillisesti parantuvan ruton oireita ovat muun muassa korkea kuume, huonovointisuus, heikkouden tunne ja imusolmukkeiden turvotus.