Suomessa tehdään laaja naisten terveystutkimus – yhteensä 4 500 saa kutsun

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pohjois-Suomessa on aloitettu vuonna 1986 tutkimus, joka saa jatkoa tänä vuonna. Kyseessä on Oulun yliopiston järjestämä naisten terveystutkimus, jossa kutsutaan 4.500 suomalaisnaista tarkempiin tutkimuksiin. Terveystutkimuksessa selvitetään gynekologisten tekijöiden vaikutusta naisten terveyteen laajasti.

Tutkimukseen tuleva nainen saa tutkimuspäivän aikana runsaasti tietoa itsestään. Laajan tutkimuksen tarkoituksena on myös saada tietoa naisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, mukaan lukien seksuaalinen hyvinvointi. Tutkimuksessa selvitetään esimerkiksi naisten kehonkuvaa ja tyytyväisyyttä omaan kehoon.

Naisten terveystutkimus alkoi jo kesällä Oulussa, ja nyt toinen tutkimusvastaanotto on aloittanut toimintansa Helsingissä. Tutkimukseen kuuluvien naisten äidit asuivat raskauden aikana Oulun ja Lapin lääneissä ja lapsen arvioitu syntymäaika sijoittui 1.7.1985 – 30.6.1986 väliselle ajalle. He ovat nyt 33–35-vuotiaita.

– Tutkimuksessa tehdään verikokeiden ja perusmittausten, eli verenpaineen, pituuden ja painon mittaamisen lisäksi gynekologinen ultraäänitutkimus, kehon koostumusmittaus ja vatsalihasten erkauman ja maksan rasvoittumisen arvio ultraäänellä. Kokenut gynekologi arvioi myös naisen gynekologista terveydentilaa ja munasarjan toimintaa ja tarvittaessa tekee lähetteen jatkotutkimuksiin, gynekologi Kaisu Luiro-Helve Helsingin tutkimusryhmästä kuvailee.