Facebook ja EU eri mieltä eurooppalaisten tietoturvasta

Digi · Terhi Piiroinen

Facebookin ja muiden suosittujen yhteisöpalvelujen tavoitteena on kerätä tietoa käyttäjistään ja tehdä niillä liiketoimintaa. Informaatiolla ja käyttäjätiedoilla käydään siis kauppaa, ja liiketoiminnassa liikkuu valtavia rahasummia. Eniten ihmisten tietoja omistava tienaa suurimman määrän rahaa.

Euroopan unioni ei ole tehnyt Yhdysvaltojen kanssa uutta sopimusta ihmisten tietojen siirtämiseen liittyen. Tiedonsiirtosopimus on kulkenut nimellä Privacy Shield, eli yksityisyyden suoja. Euroopan unioni ei halunnut vaarantaa ihmisten yksityisyyttä, koska epäilyksenä on, että Yhdysvaltojen hallitus voisi kerätä palvelujen avulla tietoja sikäläisten tiedusteluviranomaisten pyynnöstä.

Irlannin tietosuojaviranomainen DPC on ilmoittanut Facebookille, että mikäli yhteisöpalvelu siirtää eurooppalaisten käyttäjätietoja Yhdysvalloille, joutuu yritys maksamaan jopa kolmen miljardin dollarin suuruisen sakon. Mikäli Facebook ei saa hyödyntää käyttäjistään keräämiä tietoja, ei se saa kassavirtaa toiminnalleen esimerkiksi mainosten kautta.

Vice uutisoi, että Facebook olisi uhannut lähteä Euroopasta, mutta Facebook on kuitenkin heti tuoreeltaan kiistänyt verkkolehden väitteet. Maailman suurin yhteisöpalvelu on julkaissut asiasta lyhyen lausunnon, jonka Stara julkaisee sellaisenaan.

”Facebook is not threatening to withdraw from Europe. Legal documents filed with the Irish High Court set out the simple reality that Facebook, and many other businesses, organisations and services, rely on data transfers between the EU and the US in order to operate. A lack of safe, secure and legal international data transfers would damage the economy and hamper the growth of data-driven businesses in the EU, just as we seek a recovery from COVID-19.”