Käsidesin juominen leviää nopeasti – hengenvaarallinen ilmiö

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Netissä on kiertänyt reilun viikon ajan video, jossa alkoholiongelmaiselta näyttävä ja karkeasti ulkonäkönsä perusteella kadun mieheksi stereotypioitu mies tankkaa käsidesiä pahvimukiinsa Pasilan asemalla. Käsidesin juominen ei kannata. Toistan: Käsidesin juominen ei kannata, ja se voi tappaa.

Käsien desinfioimiseen valmistettu aine ei ole tarkoitettu sisäisesti nautittavaksi. Ainoastaan ulkoiseen käyttöön soveltuva käsidesi voi toki humalluttaa juojansa korkean alkoholipitoisuuden ansiosta, mutta samalla se voi myös aiheuttaa vakavaa pahoinvointia, näön heikkenemistä, maksavaurioita, kohtauksia, kooman, hermoston vaurioitumista ja jopa kuoleman.

Pelkästään Yhdysvalloissa on raportoitu lyhyen ajan sisällä neljä käsidesin juomisesta johtuvaa kuolemaa, Health-julkaisu raportoi. Käsien desinfioimiseen tarkoitettuja aineita löytyy lähes kaikista julkisista tiloista. Niiden valmistamiseen on käytetty etanolin lisäksi usein myös myrkyllisiä ja syövyttäviä aineita. Päihdeongelmat tulevat taatusti lisääntymään työttömyyden ja talousahdinkojen kasvaessa, tällöin epätoivoisimmat saattavat turvautua jopa käsidesin juomiseen.