Älä osta käytettyä traktoria heppoisin perustein – osa varkaista erikoistunut kalliisiin maatalouskoneisiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sisä-Suomen poliisi kertoo tutkineensa viimeisen vuoden aikana runsaasti tapauksia, joissa on myyty varastettuja traktoreita, klapikoneita, perävaunuja ja muita työkoneita. Laitteet on myyty edelleen huomattavan edulliseen hintaan. Jutun selvitessä laite palautuu oikealle omistajalleen.

Mikäli joku on ehtinyt ostamaan käytetyn maatalouskoneen varkaalta, menettää hän rahansa varastetun tavaran palautuessa alkuperäiselle omistajalleen. Tämän lisäksi ostaja voi syyllistyä myös kätkemisrikokseen. Muutama seikka herättää epäilyksiä.

– Ostoaikeissa olevan kannattaa siis tarkistaa, että laitetta myy sen oikea omistaja. Pyydä laitteesta lisätietoja, teknisiä tarkennuksia ja kuvia tietystä yksityiskohdasta. Tarjoudu vähintään katsomaan laitetta paikan päälle, äläkä missään tapauksessa maksa tuntemattomalle kauppasummaa näkemättä ensin kaupan kohdetta. Ei edes käsirahaa. Yritä myös selvittää myyjän tietoja nimen ja puhelinnumeron kautta, ja jos laitteessa on rekisteri-, sarja- tai runkonumero, selvitä laitteen omistajuus rekisteritietojen kautta.