Tesla myönsi suunnitteluvirheensä – vesilätäkköön ajamisella karut seuraukset

Autot Digi Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Sähköautojen markkinat mullistanut Tesla on joutunut viime aikoina noloihin tilanteisiin, kun se on yrittänyt kiistää autoissaan ilmenneitä suunnittelu- ja valmistusvirheitä. Alkuvuodesta uutisoitiin miten Teslan väärin suunniteltu muistipiiri teki myös Suomessa kymmenistä autoista toimintakyvyttömiä. Yhtiö ei suostunut korvaamaan vikansa korjauksia, vaan Teslan omistajat joutuivat maksamaan valmistusvirheen vuoksi tuhansia euroja omasta taskustaan.

Nyt MTV3 uutisoi hieman samankaltaisesta virheestä, jonka Tesla on nyt kuitenkin joutunut lopulta myöntämään. Tesla Model 3 -autoissa on nimittäin suunnitteluvirhe, jossa vesilätäkköön ajaessa auton koko takapuskuri voi irrota autosta. Oheisella videolla nähdään miten se tapahtuu. Syynä irtoamiseen on se, että puskurin sisään pääsee vettä, jonka paine irrottaa puskurin kiinnityksistään. Tämänkin ongelman Tesla kiisti vuosikausien ajan ja pani autoilijat maksamaan sen korjaamisen. Yhtiön mukaan puskurin irtoaminen johtui normaalista kulumisesta.

Tuoreimpien tietojen mukaan Tesla on viimein myöntänyt, että kyse on valmistajan virheestä ja lupaa korvata ennen 21. toukokuuta 2019 valmistettujen autojen takapuskurit niiden irrotessa. Puskurin korjaus maksaa yli 3 000 euroa. Auton muistipiirin MCU-valmistusvirheen korjaaminen on maksanut myös Suomessa kymmenille autoilijoille yli 2 000 euroa, koska Tesla ei ole suostunut myöntämään tyyppivirhettään. Siinä ohjelmointivirhe kuormittaa muistipiiriä valtavalla määrällä tietoa, kunnes muistipiiri hajoaa ja auton toimintoja ohjaava tietokone muuttuu toimintakyvyttömäksi.

Käytetyn Teslan ostajan kannattaa aina varmistaa onko auton MCU-tietokone jo vaihdettu uuteen, sillä muussa tapauksessa edessä voi olla tuhansien eurojen ylimääräinen remontti ja jopa parin kuukauden jonotus huoltoon pääsyssä.