Kaaoksen jumalan mukaan nimetty asteroidi kiitää maata kohti – törmäys mahdollinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huolenaiheita saattaa löytyä maailmasta jo tarpeeksi, mutta nyt niitä on annettu yksi lisää. Muinaisten egyptiläisen kaaoksen jumalan mukaan nimetty asteroidi on kiitämässä maata kohti.

Noin 320 metrin kokoinen 99942 Apophis ohittaa Maan lähietäisyydeltä seuraavan kerran vuonna 2029. Tuolloin törmäyksen riskiä ei pitäisi olla, mutta vuonna 2068 saatamme olla huono-onnisempia. Asteroidin maahan törmäämisen todennäköisyys on tuolloin pieni, mutta ei suinkaan olematon.

Apophiksen reittiin saattaa Gizmodo-sivuston mukaan vaikuttaa niin kutsuttu Jarkovski-ilmiö. Siinä asteroidin kiertorata muuttuu hiljalleen siitä vuotavan säteilyn vuoksi. Sen ansiosta asteroidin mahdollisuus törmätä Maapalloon 12. huhtikuuta 2068 on yksi 150 000:sta.

Asteroidin törmäämisellä maahan olisi tuhoisat seuraukset. 300-metrisen, nikkeliä ja rautaa sisältävän kivenmurikan törmäys olisi voimakkuudeltaan noin 880 megatonnia. Räjähdys vastaisi jopa 20-kertaisesta ihmiskunnan historian voimakkainta ydinasetta, Neuvostoliiton vuonna 1961 räjäyttämää Tsaari-pommia.