Ruotsissa tutkitaan psykedeelisten sienten käyttöä – apua masennuksen hoitamiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ruotsin Solnassa sijaitseva lääketieteellinen yliopisto Karoliininen instituutti on ryhtynyt tutkimaan psilosybiinia sisältävien sienien käyttöä masennusoireiden lievittämisessä. Niin sanotuissa taikasienissä esiintyy hallusinogeeniejä, joilla on todettu olevan ahdistusta, masennusta ja uniongelmia lievittäviä vaikutuksia. Taikasienet luokitellaan nykyisin huumausaineeksi.

Karoliinisen instituutin toteuttama tutkimus on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa. Tutkimuksen odotetaan kestävän yhden vuoden, ja siihen osallistuu 30 masennusta sairastavaa henkilöä. Heillä ei ole muita hoitoja meneillään samaan sairauteen. Potilaiden rekrytointi alkaa tänä syksynä 2020.

– Tavoitteena on osittain lisätä ymmärrystä masennuksen biologisista tekijöistä ja siten mahdollistaa parempien masennuslääkkeiden kehittäminen yleensä ja osittain lisätä tietoa erityisesti psilosybiinihoidosta vaihtoehtona tietyissä masennuksen muodoissa, Karoliininen instituutti tiedottaa.