Oregonin osavaltio dekriminalisoi kaikkien huumeiden hallussapidon

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oregon on ensimmäisenä osavaltiona Yhdysvalloissa dekriminalisoinut kaikkien huumeiden hallussapidon. 59 prosentin enemmistöäänillä läpi menneen Measure 110 -lakiuudistuksen myötä pienestä määrästä koviakaan huumeita ei enää anneta vankeusrangaistusta.

Uuden lain ansiosta esimerkiksi heroiinin, kokaiinin ja metamfetamiinin henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetusta pienten määrien hallussapidosta kiinni jääneet saavat valita joko 100 dollarin sakkorangaistuksen maksamisen tai osallistumisen ilmaiseen päihdevieroitukseen. Osavaltion uudet huumevieroituslaitokset rahoitetaan kannabiksen myynnillä kerätyillä verotuloilla. Kovien huumeiden valmistaminen ja myyminen tulee olemaan Oregonissa jatkossakin laissa kielletty ja rangaistava teko.

Lakiuudistusta kannatti Fox News -uutissivuston mukaan yli sata järjestöä, kuten American College of Physicians -korkeakoulun paikallinen osasto, Oregonin sairaanhoitajaliitto, Oregonin koulupsykiatrien liitto ja kansalaisoikeusjärjestö ACLU. Huumeiden käyttö on dekriminalisoitu aikaisemmin muun muassa Portugalissa ja Sveitsissä. Dekriminalisointi ei ole Portugalissa lisännyt huumeiden käyttöä, mutta sen sijaan esimerkiksi yliannostuskuolemat ja seksitautien leviäminen ovat vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan vähentyneet.