Stressitasoa voidaan mitata korvavaikkua tutkimalla

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmisten stressitaso ja masennusriski saattaa tulevaisuudessa selvitä yllättävällä tavalla. Tuoreet tutkimuksen perusteella se voi onnistua korvavaikkua analysoimalla.

37 vapaaehtoiselle tehty tutkimus on osoittanut, että ihmisten kortisolitasoa voidaan mitata heidän korvaan muodostuneesta vaikusta. Kortisolia kutsutaan stressihormoniksi, sillä sen tuotanto elimistössä kiihtyy juurikin ihmisen ollessa stressaantunut tai ahdistunut. Sen tiedetään vaikuttavan esimerkiksi ruoansulatukseen, imuunijärjestelmään ja unen laatuun.

Kortisolia on mahdollista mitata esimerkiksi verestä, mutta verikokeet antavat vain pienen viitteen hormonin määrästä ihmisen elimistössä. Lontoon yliopiston tutkija Andres Herane-Vives halusi selvittää voitaisiinko sitä mitata muilla tavoin. BBC:n mukaan hän havaitsi kortisonitasojen vaikuttavan vakailta korvavaikussa.

Tutkimus on vielä varhaisessa vaiheessa. Herane-Vives kuitenkin toivoo vaikkutestin helpottavan tulevaisuudessa esimerkiksi mielenterveysongelmien diagnosointia. Hän on myös kehitellyt uudenlaisen vanupuikon, jolla näyte voidaan ottaa korvaa vahingoittamatta.