Suomalaiset vastasivat: ”Kirjastojen sulkemisella on negatiivisia vaikutuksia”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen kirjastoseuran tekemän kyselyn mukaan puolet suomalaisista ei ole mielissään kirjastojen sulkemista koronavirusaikana. Vaikka e-kirjojen käyttö on kasvanut, haluaa moni edelleen lukea kirjansa fyysisenä kappaleena.

Puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että kirjastojen sulkemisella oli kielteisiä vaikutuksia ihmisten elämään. Kahdeksan prosenttia piti vaikutuksia erittäin negatiivisina ja 43 prosenttia melko negatiivisina. Tutkimukseen vastasi 1.143 ihmistä. Suurin yksittäinen negatiivinen asia oli se, ettei suljetusta kirjastosta voinut lainata kirjoja tai muuta luettavaa.

– Tutkimuksen perusteella kirjastojen sulkemisella oli useita negatiivisia vaikutuksia ihmisten elämään. Tutkimus vahvisti käsitystämme siitä, että uutta täyssulkua ei pitäisi toteuttaa. On tärkeää, että kirjastoissa säilyy vähintään mahdollisuus pika-asiointiin eli esimerkiksi lainaamiseen, kertoo toiminnanjohtaja Rauha Maarno Suomen kirjastoseurasta.