Tutkimus: ”Playstation-pelaajat fiksumpia kuin Xbox-pelaajat”

Digi Pelit Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eri alustoilla pelaavilla on monesti tapana väitellä vähintään leikkimielisesti siitä, ketkä heistä ovat älykkäimpiä tai muuten muita parempia. Nyt konsoli- ja PC-pelaajien älykkyysosamääriä on vertailtu verkkokasino Royal Pandan teettämässä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa 1 001 pelaajaa sai suoritettavakseen verbaalisia, matemaattisia, loogisia ja visuaalisia kykyjä mitanneen älykkyystestin, jota ennen psykologit haastattelivat heitä pelaamistottumuksista. Kokeen perusteella konsolipelaajista keskimääräisesti älykkäimpiä olivat Playstation 4 -pelaajat 110,7 ÄO-pisteellä, toiseksi älykkäimpiä Xbox-pelaajat 103,8 ÄO-pisteellä ja kolmanneksi älykkäimpiä Nintendo Switch-pelaajat 101,3 ÄO-pisteellä. PC-pelaajat olivat tosin testin mukaan konsolipelaajia älykkäämpiä 112,3 ÄO-pisteellä.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että naispuoliset pelaajat olivat miehiä älykkäämpiä. Heidän ÄO-pisteensä olivat keskimäärin 108,4, kun taas miehillä keskivertoluku oli 102,3. Korkeimmat ÄO-pisteet saaneet suosivat taktista ammuskelupeli Rainbow Six Siegeä ja pienimpien pisteiden saaneet puolestaan Angry Birds -mobiilipeliä.

Aivan vedenpitävänä testituloksia ei tosin voi pitää. Tuloksista ei esimerkiksi selvinnyt pelaajien ikäjakauma, jolla saattaa olla merkittävä vaikutus älykkyystestin tuloksiin. Esimerkiksi PC-pelaajat ovat tyypillisesti konsolipelaajia vanhempia, ja esimerkiksi Nintendo Switchin käyttäjäkunta on PS4 ja Xbox -pelaajia nuorempaa.