Äänivallin ensimmäisenä rikkonut lentäjä Chuck Yeager on kuollut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltalainen ilmailun edelläkävijä Charles Elwood ”Chuck” Yeager on kuollut. Ensimmäisen äänivallin murtanut koelentäjä ja prikaattikenraali oli menehtyessään 97-vuotias.

Uutisen Chuck Yeagerin kuolemasta paljasti hänen vaimonsa Victoria Twitterissä. Vaimon mukaan ilmailusankari kuoli maanantaina. Hänen kuolinsyytään ei toistaiseksi ole paljastettu.

Chuck Yeagerin tunnetuimpiin saavutuksiin lukeutuu Bell X-1 -koneen koelento vuonna 1947. Hän ylitti koelennon aikana ensimmäisenä ihmisenä äänen nopeuden vaakalennossa. Saavutuksesta tehtiin tosin julkinen vasta seuraavana vuonna.

Yeager palveli toisessa maailmansodassa Yhdysvaltojen 8. ilmavoimien 357. hävittäjälentorykmentissä ja eteni sodan aikana aina kapteeniksi saakka. Hänen sodanjälkeiset saavutuksensa mahdollistivat omalta osaltaan Yhdysvaltojen avaruusohjelman, joskaan astronautiksi hän ei itse päässyt liian jääräpäisen luonteensa ja kouluttamattomuuden vuoksi. Yeageria on esittänyt valkokankaalla näyttelijä Sam Shepard tositapahtumiin perustuvassa Valioujoukko-elokuvassa.