Ilotulitteista kymmeniä paloja vuosittain – eniten palaa roska-astioita

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Roska-astiat ovat yleisin palon aiheuttaja uudenvuoden ilotuliterellestyksessä. Toisinaan palo voi levitä myös asuinrakennuksiin. Pelastuslaitokset saavat yleensä kymmeniä ilotulitteisiin liittyvää tehtävää uudenvuodenaattona.

LähiTapiolan tiedotteen mukaan pelastuslaitokset saavat vuosittain lukuisia hälytyksiä uudenvuoden rakettien aiheuttamista palonaluista. Erityisen yleisiä ovat roskispalot, jotka monesti ovat tahallisesti aiheutettuja. Toisinaan raketti saattaa kuitenkin sytyttää roskat palamaan myös varomattoman käsittelyn takia. Uudenvuodenyönä raketteja saa ampua aattoillasta aamuyöhön kello 18–02.

Palopäällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoo, että Pelastustoimen tilastojen mukaan Suomessa on viime vuosina ollut vuosittain karkeasti noin sata tulipaloa tai vaaratilannetta, joissa syttymissyyksi on arvioitu ilotulite tai pyrotekninen tuote. Palotyypeissä korostuivat juuri roska- ja jäteastioiden palot. Myös maasto- ja rakennuspaloja syttyy ilotulitteista vuosittain, mutta liikennevälinepaloja harvemmin.

– Arviomme mukaan ilotulitteisiin liittyvistä paloista yli puolet on tahallisia, noin kolmannes tuottamuksellisia ja noin 10 prosenttia vahinkoja. Jälkikäteen palon aiheuttajaa on toki vaikea arvioida, jos tilanteelle ei ole silminnäkijää. Joka tapauksessa iso osa näistä paloista on turhia, ja monet voitaisiin välttää käyttäjän varovaisuudella, sanoo Rautasuo.