Poliisi huolissaan: ”Lasten ja nuorten pahoinvointi lisääntynyt”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koronavuosi on kurjistanut perheiden asemaa ja lisännyt jälkikasvun pahoinvointia. Harrastuspaikkojen ja kokoontumistilojen ollessa kiinni lapsilla ja nuorilla ei ole mahdollisuutta nähdä kavereitaan samalla tavalla kuin ennen. Myös perheissä kasvava työttömyys sekä mielenterveys- ja päihdeongelmat voivat luoda tikittävän pommin tuleville sukupolville.

Poliisi on julkaissut viime vuoden tilastonsa. Pandemia näkyi selvästi myös poliisin toiminnassa. Rajoitusten takia ihmisten liikkuminen väheni ja julkisilla paikoilla tehtyjen pahoinpitelyjen määrä laski. Sen sijaan poliisin hälytystehtävät painottuivat kotiosoitteisiin. Erityisesti niin sanotut metelikeikat lisääntyivät, kun ihmiset eivät päässeet ravintoloihin viettämään iltaa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi on pannut huolestuneena merkille perheväkivallan ja ilmoittamatta jääneiden rikosten kasvun, lasten ja nuorten ahdistavan tilanteen sekä ihmisten yleisen pahoinvoinniin. Pandemian aikana poliisin tietoon tulleissa tapauksissa erityisesti ovat lisääntyneet huumeiden käyttö, liikennekaahailu sekä tietoverkkorikollisuus.

– Poliisin strategisissa tavoitteissa rikosten ja häiriöiden ennalta estäminen korostuu. Poliisi panostaa erityisesti lasten ja nuorten asioiden hyvään hoitoon ja on pandemiavuonna kantanut korostetusti huolta nuorten tilanteesta, Kolehmainen ilmaisee.