Nuoret valtasivat Tikkurilan aseman – levottomuutta kitketään nyt viranomaisvoimin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi on huolissaan nuorten lisääntyneestä levottomuudesta. Nuoret kokoontuvat Vantaan Tikkurilassa asemalle joka ilta. Kyseessä on seutukunnan suosituin nuorten kohtaamispaikka, mikä on lisännyt huolta viranomaisissa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos aikoo lisätä valvontaa rautatieasemalla ja tekee tiivistä yhteistyötä Vantaan kaupungin nuorisotyön ja lastensuojelun sekä kohteen vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kanssa. Aiheellista olisi, että myös lasten vanhemmat käyvät alueella katsomassa, mitä siellä touhutaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan konstaapelit jalkautuivat poliisille tulleiden palautteiden johdosta Itä-Vantaalla viime viikolla. Siviilivaatteissa liikkuneet poliisit joutuivat kuitenkin nopeasti toteamaan, ettei ulkona oleskellut nuoria millään alueilla.– Meille olikin melkoinen yllätys, että kauppakeskus Dixistä ja Tikkurilan rautatieasemasta on nyt selvästi kehkeytynyt nuorten suosituin kohtaamispaikka Vantaalla. Paikalla oli nuoria Vantaalta, Keravalta, Tuusulasta, Espoosta ja Helsingistä, kertoo valvontaa tehnyt vanhempi konstaapeli Hanna-Liisa Hartikainen ennalta estävästä toiminnasta.

Siivilipukuiset konstaapelit havaitsivat iltojen aikana useita huolestuttavia tilanteita, joihin piti puuttua. Erityisesti aikuisten päihtyneiden paikallaolijoiden käyttäytyminen aiheutti nuorille epämiellyttäviä tilanteita ja välillä näytti myös siltä, että niistä olisi saattanut kehittyä väkivaltatilanteita aikuisten ja nuorten välille.

– Nuorimmat kauppakeskuksessa ja asemalla ajanvietossa olleet lapset olivat vasta 11-vuotiaita. He liikkuivat porukoissa, joissa suurin osa oli heitä paljon vanhempia, Hartikainen toteaa.

Perjantai-illan aikana paikalla oli arviolta noin pari sataa nuorta, osittain eri aikoihin. Hätäkeskukseen tuli ilmoitus perjantaina noin kello 19:00, että Tikkurilan aseman edustalla olisi 30-40 nuoren joukkotappelu, jota kuvataan. Poliisipartio ei ehtinyt nähdä tappelua, mutta tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus ja ainakin yksi nuori sai tilanteesta vammoja.

– Esimerkiksi sunnuntaina 31. tammikuuta alkuillasta paikalla oli jälleen joukkotappelu ja muutenkin oli erittäin levotonta. Paikalla oli kolme poliiisipartiota selvittämässä tilannetta, Hartikainen kertoo.

Poliisin ennalta estävä toiminta haluaakin viestiä nuorten huoltajille, että Tikkurilan aseman tilat ja Dixi eivät ole sopivia ajanviettopaikkoja nuorille, vaikka korona onkin sulkenut nuorisotilat. Myös kohteen järjestyksenvalvojat ja vartijat ovat ilmoittaneet poliisille huolensa nuorison suhteen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos aikoo lisätä valvontaa rautatieasemalla ja tekee tiivistä yhteistyötä Vantaan kaupungin nuorisotyön ja lastensuojelun sekä kohteen vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kanssa.

– Olisi myös hyvä, jos mahdollisimman moni huoltaja voisi käydä itse paikalla katsomassa, mitä oma nuori asemalla puuhastelee ja puuttumassa oman nuorensa tilanteeseen, Hartikainen vinkkaa lopuksi.