Arkeologit löysivät 5 000 vuotta vanhan oluttehtaan rauniot

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Olut ei ole suinkaan tuore keksintö ihmiskunnan historiassa. Arkeologisista kaivauksista on Kiinassa löydetty jopa 9 000 vuotta vanhoja todisteita oluen panemisesta. Nyt Egyptistä on puolestaan löydetty maailman vanhimman tunnetun oluttehtaan rauniot.

Olutpanimon jäännökset löydettiin Abydoksen, maailman vanhimpiin kuuluvan kaupungin raunioilta. Egyptin antiikkiministeriön pääsihteeri Mostafa Wazirin mukaan oluttehdas rakennettiin Ala- ja Ylä-Egyptin yhdistäneen kuningas Narmerin aikoihin 3 000 -luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Rakennus oli jaettu kahdeksaan 20 metriä pitkään ja 2,5 metriä leveään osioon, joista jokaisessa oli noin 40 oluen valmistukseen viljasta ja vedestä käytettyä saavia.

Arkeologisia tutkimuksia johtamassa olleen Matthew Adamsin mukaan oluttehdas rakennettiin alueelle todennäköisesti tuottamaan olutta kuninkaallisia rituaaleja varten. Arkeologit ovat löytäneet merkkejä oluen käytöstä muinaisten egyptiläisten uhrimenoissa. Tuhansia vuosia vanhoista temppeleistään tunnettu Abydos perustettiin The Guardian -lehden mukaan jo esihistoriallisella kaudella, ja se oli tärkeä osa muinaista Egyptiä aina roomalaisaikoihin saakka.