Tutkijat kloonasivat uhanalainen mustajalkahillerin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat ensi kertaa kloonanneen onnistuneesti uhanalaisen Pohjois-Amerikkalaisen eläinlajin edustajan. Mustajalkahilleri Elizabeth Ann luotiin sen esi-isän jäädytetyistä soluista.

Elizabeth Ann syntyi Yhdysvaltojen Fish and Wildlife Service -viraston mustajalkahillerien jalostuslaitoksessa. Eläin kloonattiin 33 vuotta sitten mustajalkahillerin soluista. Lajin uskottiin kuolleen sukupuuttoon 1970-luvulla viljelijöiden toimesta, kunnes tutkijat löysivät 18 yksilöstä koostuneen yhdyskunnan Wyomingin osavaltiosta.

Vuonna 1981 löydetyistä hillereistä polveutuneet yksilöt ovat kaikki läheistä sukua toisilleen. Kloonatun Elizabeth Annin ansiosta eläinten geenipoolia voitaisiin kuitenkin laajentaa. Tällä tavoin laji olisi mahdollista pelastaa sukupuutolta.

BBC:n mukaan Elizabeth Annia ei tulla vapauttamaan luontoon. Sen sijaan se tulee elämään Colordaossa sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa tutkijoiden valvovan silmän alla. Mustajalkahilleri syntyi lemmikkieläinten kloonaamiseen erikoistuneen ViaGen Pets & Equine -yhtiön toimesta, joka siirsi alkion onnistuneesti sijaisemoon.