Retkeilybuumin vaikutus: Kansallispuistojen parkkipaikat jäivät pieneksi

Matkailu · Terhi Piiroinen

Retkeily on nyt muodikasta. Eräs nainen hehkutti viime kesänä ravintolan terassilla, kuinka aikoo käydä viidessä eri kansallispuistossa loppuvuoden aikana, jotta saa tarpeeksi julkaisukelpoista materiaalia Instagramiin. Kansallispuistot ovat paljon muutakin kuin valokuvia netissä.

Retkeilystä innostuneille on järjestetty nyt kursseja, jotta ihmiset oppisivat kunnioittaamaan luontoa. On julkaistu retkeilyetiketti, jota noudattamalla kansallispuistot pysyvät avoinna yleisöille myös vuosien jälkeen. Puistot eivät olleet varautuneet viime vuoden yleisöryntäykseen, ja nyt esimerkiksi Kolin matkailualueella ja kansallispuistossa ratkotaan retkeilijöiden pysäköimiseen liittyviä ongelmia.

Ylä-Kolintie 25:een rakennetaan nyt 163 uutta henkilöautopaikkaa, jotka helpottavat osaltaan Kolin matkailualueen pysäköintiongelmaa. Lisäksi muualle kuin huipuille ja yläpihalle suuntaavia kävijöitä sekä retkeilijöitä pyritään jatkossa ohjaamaan tehokkaammin muille Kolin pysäköintialueille

– Viitoituksen ja opasteiden lisääminen Kolille onkin tärkeä osa Kolin matkailualueen pysäköintiratkaisujen kokonaisuutta, sillä tapa suunnata suoraan kohti huippuja istuu syvässä, toteaa Antti Haataja, toimeksiannon konsulttina toimivan Infrasuunnittelu Oy:n projektipäällikkö.