Helsinkiläispedofiili jälleen epäiltynä hirmuteoista – aloittanut rikokset jo ehdonalaisen aikana

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsinkiläistä keski-ikäistä miestä epäillään kolmesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhdestä törkeästä seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalipalvelujen ostamisesta tai ostamisen yrityksestä nuorelta sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja levittämisestä. Uhreja on 45 ja he kaikki ovat 13–17-vuotiaita poikia.

Helsingin poliisi kuvailee rikoksista epäiltynä olevan toiminnan olleen ammattimaista, systemaattista ja häikäilemätöntä. Teot ovat alkaneet syksyllä 2017. Hän oli tuolloin vangittuna edellisestä seksuaalisrikossarjasta, jossa alaikäisiä uhreja oli 40. Hän on ollut oikeudessa vastaavista rikoksista ensimmäisen kerran jo vuonna 2006-2007. Toisin sanoen nyt tutkinnan kohteena oleva pedofiilivyyhti on miehen kolmas.

Epäilty tekijä on operoinut 22 eri liittymällä ja esiintynyt kymmeninä eri henkilöinä, kuten naisena, miehenä ja uhrin kanssa saman ikäisenä tyttönä, aina asianomistajan mieltymysten mukaan. Hän on tarjonnut seksuaalisista teoista vastineeksi rahaa, päihteitä tai merkkituotteita. Epäilty on tietoisesti etsinyt itselleen alaikäisiä uhreja ja ollut tietoinen heidän iästään tekojen aikaan. Tapaamiset ovat tapahtuneet epäillyn miehen asunnossa, toimistossa, autossa tai metsässä.

– Hän on luonut uhreihin luottamuksellista suhdetta ja käyttänyt hyväkseen nuoren henkilön haavoittuvuutta, kokemattomuutta ja epävarmuuksia, kuten seksuaalisuutta, ulkonäkötekijöitä, ekonomista asemaa, yksinäisyyttä tai kiusaamistaustaa. Epäilty on taitavasti vedonnut uhrien tunteisiin ja toiminta on ollut myös painostavaa ja aggressiivista. Hän on saattanut esiintyä samalle uhrille useana eri henkilönä ja viestitellyt eri numeroista, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalirikollisuus on piilorikollisuutta etenkin virtuaalimaailmassa. Rikokset tulevat poliisin tietoon usein vain poliisin paljastavan tutkinnan kautta tai harvemmin asianomistajan ilmoituksen kautta. Poliisi vetoaa lapsiin ja nuoriin, että he uskaltaisivat ilmoittaa tapahtuneesta poliisille.

– Yksittäinen teko voi johtaa poliisin isomman juttusarjan jäljille, jossa tekijällä on usein monia uhreja. Asian saattaminen poliisin tietoon, voi estää muiden lasten ja nuorten joutumisen rikoksen uhriksi ja pysäyttää jo meneillään olevat rikokset, Antikainen korostaa.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat vahingollisia ja arkaluonteisia rikoksia. Lapsena pidetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa henkilöä sekä henkilöä, jonka ikää ei voida selvittää, mutta jonka on perusteltua syytä olettaa olevan kahdeksaatoista vuotta nuorempi.

– Usein lapsi tai nuori ei itse tiedosta joutuneensa seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, kuin vasta siinä vaiheessa, kun hän on itse tehnyt jotakin seksuaalista, kuten jakanut itsestään arkaluonteisia kuvia. Tämä saattaa johtaa siihen, että tapahtunut antaa tekijälle mahdollisuuden painostaa uhri tapaamiseen tai hankkia lisää kuvamateriaalia. Kiristyskeinona voi olla vaikka uhkaus lähettää uhrista haltuun saatu seksuaalinen kuvamateriaali tai kirjoitukset vanhemmille, tai uhata julkaista niitä netissä tai sosiaalisessa mediassa, Antikainen toteaa.

Antikainen muistuttaa, että netissä lukuisien kontaktien luominen on helpompaa ja nopeampaa kuin reaalimaailmassa, myös lapsista seksuaalisessa mielessä kiinnostuneelle henkilölle.

– Anonyymius ja taitava manipulointi alentavat kiinnijäämisriskin lähes olemattomaksi. Riippuen tekijän tavoitteista, hän saattaa päästä haluamaansa lopputulokseen muutamassa minuutissa tai parissa kuukaudessa. Pahimmillaan internetissä tapahtunut lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö voi olla päättymätöntä. Vaikka kontakti lapseen päättyy, hyväksikäytöstä saatua materiaalia ei pystytä poistamaan, eikä sen leviämistä pystytä estämään.