Tom Cruisen TikTok-tili saavutti miljoonayleisön – olivatkin deepfake-huijausvideoita

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Deepfake-videoilla käytetään melko uutta teknologiaa, joka mahdollistaa valevideoiden tekemisen esimerkiksi julkisuudessa olevista henkilöistä. Videoilla käytetään ihmisestä saatuja kasvokuvia ja ääntä, joiden avulla kehitellään samalta näyttävä virtuaalinen hahmo, joka puhuu samalla äänellä ja näyttää samalta kuin henkilö itse.

Nyt tätä deepfake-teknologiaa on käytetty myös tekaistun TikTok-tilin luomiseen. TikTok-sovelluksen käyttäjille tilanne näytti siltä, että maailmankuulu näyttelijä Tom Cruise oli valloittanut suositun sovelluksen. Todellisuudessa deeptomcruise-tilin videot oli tehty hyödyntäen deepfake-teknologiaa.Kanavalla on jo lähes 400.000 seuraajaa ja sille ladatuilla kolmella videolla miljoonia katseluita.

Vaikka videot on tehty viihdemielessä, ovat monet olleet trendistä huolissaan. Daily Mail -sivuston mukaan asiantuntijat pitävät hälyttävänä tämän teknologien yleistymistä, koska sen avulla voidaan huijata ja huijataankin jo törkeästi ihmisiä. Deepfake-teknologiaa voidaan käyttää muun muassa rahan huijaamisessa ja sitä on nähty käytettävän jo aikuisviihdeteollisuudessa niin, että julkkiskaunottaret näyttävät itse esiintyvän videoilla.

@deeptomcruise

I love magic!

♬ original sound – Tom