Tutkijat: Ihmisillä onkin peräti 32 aistia – varoittavat uhkaavista vaaroista

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kreikkalainen filosofi Aristoteles teki aikoinaan päätelmän, jonka mukaan ihmisellä on viisi aistia. Kuudetta aistia sanotaankin tämän laskelman mukaan aistiksi, joka tekee ihmisestä lähes yliluonnollisen herkän ärsykkeille. Myöhemmin tutkimukset ovat Daily Mail -sivuston mukaan kuitenkin osoittaneet, että ihmisen aistit jakautuvat oikeastaan 32 eri aistiin.

Aistit ovat paljon moniuloitteisempia kuin moni tulee edes ajatelleeksi. Esimerkiksi tuntoaisti jakautuu värinän, paineen, hipaisun ja kutinan tuntemiseen. Tämän lisäksi ihminen tuntee myös kipua, joka jakautuu edelleen vaarallisen kemikaalin tai lämpötilan aiheuttaman kivun sekä mekaanisen kivun, kuten nipistämisen, repeämisen tai leikkaamisen, aiheuttamien kiputilojen tuntemiseksi.

Ihminen aistii myös valoa, joka auttaa säätelemään muun muassa ihmisten sisäistä kelloa ja vuorokausirytmiä. Ihmisillä on myös eloonjäämiseen liittyviä aisteja, jotka varoittavat epäilyttävän näköisestä, hajuisesta tai makuisesta ja mahdollisesti pilaantuneesta ruoasta, kohoavasta sykkeestä sekä hapenpuutteesta.