Valtava liikenneruuhka merellä – Suezin kanavaan jumiutunut rahtilaiva katkaisi reitin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme aiemmin tänään miten Euroopan ja Aasian välisen meriliikenteen käyttämä Suezin kanava on jumiutunut, koska jättimäinen 400 metriä pitkä rahtialus Ever Given on törmäsi varhain tiistaiaamuna kanavan seinään ja jumiutui siihen poikittain. Alus on edelleen jumissa.

Kuva: Vessel Finder

Meriliikennettä seuraava Vessel Finder -palvelu osoittaa, että onnettomuus on aiheuttanut merelle massiivisen liikenneruuhkan, joka tulee vaikuttamaan vielä pitkään sen jälkeen, kun Ever Given saadaan irrotettua kanavasta. Keskiviikkona aamupäivällä Suomen aikaan Suezin kanavaan pääsyä odottaa noin 70 rahtialusta ja tankkeria ja lisää tulee koko ajan kanavan molempiin päihin.

Kuva: Vessel Finder

Euroopan tehokkaiden satamien logistiikka on suunniteltu siten, että jokaisella aluksella on ennalta määritelty aikaikkuna, jolloin sen lasti on tarkoitus purkaa. Mikäli suuri määrä laivoja saapuu paikalle samaan aikaan, joutuu osa aluksista odottamaan vuoroaan pitkään mikä taas hidastaa samojen alusten lastaamista ja siirtymistä seuraaviin satamiin. Pitkittyessään Ever Givenin onnettomuus tulee siten vaikuttamaan maailmanlaajuiseen logistiikkaan vielä pitkään.

Erikoisessa meriturmassa valtava Ever Given -rahtialus onnistui jostain vielä tuntemattomasta syystä ajamaan itsensä Suezin kanavaan poikittain. Kyseinen alus on kooltaan kuin pienen kaupungin keskusta, sillä alus on 400 metriä pitkä ja 59 metriä leveä. Laivaa irrottamaan kutsuttiin välittömästi joukko hinauslaivoja, mutta alus on edelleen jumissa. Taiwanilaisen Evergreen Marine -varustamon vuonna 2018 valmistunut Ever Given oli matkalla Rotterdamista Kiinaan, kun se jumiutui kanavaan varhain tiistaiaamuna.