Tutkijat onnistuivat kasvattamaan uusia hampaita – istutetaan menetettyjen tilalle

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Menetettyjä hampaita saatetaan korvata tulevaisuudessa proteesien sijaan kasvattamalla ne uudelleen. Japanilaiset tutkijat ovat nimittäin kehitelleet käänteentekevän hoitomuodon, joka mahdollistaisi hampaiden regeneroinnin.

Kioton ja Fukuin yliopistojen tutkijat olivat perehtyneet hampaiden kasvuun liittyviin molekyyleihin. He tutkivat geneettistä syytä poikkeavuudelle, jossa ihmisille kasvaa enemmän kuin tyypilliset 32 hammasta. Tutkijat huomasivat USAG-1 -geenin vasta-aineen kykenevän stimuloimaan hampaiden kasvua.

Vasta-aineeseen perustuvaa hoitomuotoa kokeiltiin hiiriin ja fretteihin, joiden hampaistoa kuvaillaan samankaltaiseksi kuin ihmisillä. Eläinten menettämien hampaiden huomattiin onnistuneesti kasvavan uudelleen. Seuraavaksi tutkijoiden tarkoituksena on Kioton yliopiston tiedotteen mukaan kokeilla vasta-aineen tehoa sikojen ja koirien kaltaisiin isokokoisempiin eläimiin.