Varo tekstiviestillä leviävää Android-huijausta – varastaa salasanoja puhelimista

Digi · Tim Isokivi

Android-älypuhelimien omistajia varoitetaan nopeasti leviävästä haittaohjelmasta. Pääasiassa tekstiviestien avustuksella leviävä haittaohjelma vakoilee älylaitteita kerätäkseen käyttäjän yksityiseksi tarkoitettuja tietoja.

Tyypillisimmin Flubotia yritetään levittää viesteillä, jotka näyttävät olevan peräisin kuriiripalveluilta tai esimerkiksi Amazon-verkkokaupasta. Vastaanottajia kehotetaan lataamaan linkin takaa löytyvä sovellus seuratakseen lähetystä. Todellisuudessa kyseessä on Flubot-haittaohjelma.

Android-laitteelle ladattu haittaohjelma etsii ja varastaa käyttäjän salasanoja, pankkitietoja ja muuta tärkeää yksityistä tietoa. Se kykenee Slashgear-sivuston mukaan myös lähettämään uusia huijausviestejä uhrin yhteystietoihin, tarkoituksena levittää Flubotia eteenpäin.

Flubotin poistamiseksi ei ole toistaiseksi muuta keinoa kuin tehdasetusten palauttaminen, joka poistaa puhelimesta kaikki muutkin sovellukset ja tiedostot. Haittaohjelman tiedetään tarttuvan vain Android-laitteisiin, sillä Applen iOS -laitteet eivät avaa APK-tiedostoja. Kuitenkin myös Applen laitteita käyttävien kehotetaan välttämään epäilyttävien linkkien klikkaamista.