Suomalaistutkimus: Pienet koirat ovat suuria aggressiivisempia – syykin selvisi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yleistys, jonka mukaan pienikokoiset koirat ovat usein isoja vihaisempia, saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella pitää paikkansa. Helsingin yliopiston tutkimuksessa perehdyttiin koirien aggressiiviseen käytökseen kartoittamalla sitä aiheuttavia mahdollisia riskitekjöitä.

Tutkimuksessa koirien käytöstä niin omistajiin kuin vieraisiinkin ihmisiin selvitettiin yli 9 000 koiraa koskevan aineiston avulla. Aggressiiviseksi luokiteltiin usein murisevat tai haukkuvat koirat ja sellaiset yksilöt, jotka yrittivät näykätä tai purra esimerkiksi niitä ulkona lähestyviä ihmisiä. Tutkimuksessa koiran pelokkuudella, iällä, lajikumppanien seuralla, rodulla ja omistajan aikaisemmilla kokemuksilla koirien kanssa huomattiin olevan yhteys aggressiivisen käytöksen kanssa.

Erityisesti koiran pelokkuus oli yhteydessä aggressiiviseen käytökseen. Pienikokoiset koirat käyttäytyivät keski- tai suurikokoisia koiria todennäköisemmin vihamielisesti, vaikka sitä ei välttämättä pidetty yhtä uhkaavana. Aggressiota esiintyi vähemmän esimerkiksi nuoremmissa yksilöissä, narttukoirissa, koirissa joiden omistajilla oli aikaisempaa koirakokemusta ja lajitovereidensa seurasta nauttivissa koirissa.

Aggressiivisimmiksi koiraroduiksi osoittautuivat tukimuksessa collie, villakoira ja kääpiösnautseri. Toista ääripäätä edustivat puolestaan labradorinnoutaja ja kultainennoutaja. Koiraa harkitsevien suositellaankin perehtyvän rotua valitessaan niiden taustoihin ja tarpeisiin.